2009-04-07

Vårjacka till dottern

Ja, så här ser det ut där vi bor, massor med snö. Har sett på många andra bloggar när ni tar livebilder ute på gräset. Hallå, vad avundsjuk jag blir! Jag vill ha vintern, men nu tycker jag att det kan vara nog, att den ska försvinna över en natt!

Så det lär nog dröja ett tag innan dottern kan ha den här vårjackan. Men jag hade tänkt börja med något nytt, nämligen att bli klar i tid. Annars brukar jag göra allt i sista stund, eller så blir det inte av alls.

Modellen till jackan är ju helt underbar. Ok, rynkningar, rundade fickor, puffärm m.m. Sådana detaljer gillar jag.
Sydde denna jacka i 104 fast dottern bara är nyss fyllda 3 år. Är det nånting jag inte gillar så är det att sy kläder som är precis i storlek. Tycker om när de kan växa i dem. Och SÅ stor blev den ju inte, eller…!?
Fick vänta att sy klart den tills jag kunde köpa en dragkedja i ”staden”. Det är ju ändå 8 mil bort för att köpa en dragkedja och så hade de inte ens en bra längd. Därför blev det lite ”glip” nertill, men personligen tycker jag att det ändå funkar riktigt bra.
Fickorna var väldigt krångliga, men dottern var bestämd: hon skulle absolut ha fickor! Och jag är väldigt nöjd att jag sydde dit dem. Jackan blev betydligt roligare.
Sydde stickningarna med turkos tråd. Snyggt, men även lite riskabelt om man syr lite snett. Då syns det ju så bra. Var feg när jag sydde fast dragkedjan, så där blev det brun tråd =)

Hade otroligt mycket ångest över vilken muddväv jag skulle ha. Det är alltid mitt problem när jag ska sy, jag är så rädd om mina tyger. Helt löjligt, jag vet, men det hjälper liksom inte. Har skräck för att klippa i tygerna. Spelar ingen roll om jag har 5 meter av tyget. Det kan säkert alltid användas till ”något bättre”. Dessutom vill jag inte välja fel färger ihop, så att det i slutändan inte blir perfekt. Men jag börjar inse att övning ger färdighet!

Jag lyckades få en livebild på jackan, trots att dottern är sjuk i magsjuka. Så det blev fototagning i trosor och jacka.




Mönster: Ottobre 4/2007. Sydd efter mönstet förutom fickorna som skulle haft resår i öppningen. Jag rynkade kanten och sydde dit ett kantband istället.

Material: Superhärlig ”prickigt” sweatshirt tyg. Stretchigt. Ganska tjockt. Det är en härlig tyngd i detta tyg. Ej flossad, vilket är väldigt bra tycker jag. Tyget finns även i en blågrön grundfärg, vilket jag naturligtvis också har =)
Turkos muddväv.
Brun dragkedja.
Allt inköpt på Ohlssons tyger.

Plus: Härligt tyg att sy i. Jag fick till dragkedjan, vilket jag var SÅ nervös för. Har bara sytt 2-3 dragkedjor förr.
Tyget är så härligt glatt och snyggt, så jag tror att hon kommer att göra succé i den här. För tygets skull naturligtvis =)

Minus: Har varit trött ett tag nu, och det går så trögt att sy då. Tröttheten gör att hjärnan inte riktigt hänger med. Jag vill ju att det ska gå fort när jag har börjat med något, annars tappar jag lusten.
Jag glömde naturligtvis även denna gång att sy fast namnlapp, men jag ska sy fast den på fickan. Går ju att göra i efterhand, men jag orkar inte ta nya bilder.

Fundering: Enligt mönstret ska man sy med ett kantband ”över” sömnsmånen mellan huva och jacka. Jag valde att sy med en remsa av tyget, vilket blev supersnyggt om jag får säga det själv. =) Men det är ju en aning stretchigt. Ska man sy med ett kantband för att det ska vara stelt, eller av någon annnan anledning. Någon som vet?

19 kommentarer:

Madelene sa...

Jätte fin! Och ja visst är det fina vårar i Norrland :0) Bor inte riktigt så högt upp, men här har vi en hel del snö kvar med...dikena börjar på att bli kala nu, men annars så är det snö, snö, snö!

od Andulky sa...

Underbar jacka och supersöt dotter! Hoppas hon blir bättre snart!

Äppel Päppel sa...

En alldeles, alldeles underbar jacka!

Naíma´s sa...

Jättefin jacka!! Gillar ditt tygval.
Tack för alla gulliga kommentarer du lämnat hos mig :)
Har kikat runt här och du har verkligen en härlig blogg med många bra tips och jättefina kläder.

Lilla NovaK sa...

Vilken underbar jacka! Har själv letat som en galning efter ett fint jackmönster men fick ge upp, men du har ju verkligen lyckats! =)

Jag är faktiskt precis tvärtom när det gäller storlekarna, jag vill hellre att hon ska kunna ha det nu att det passar när det ska användas. Fast vi har ju lite mer vår här nere i Skåne! =)

Errajka sa...

Bra jobbat bruttan! Den blev ju skitsnygg. Du har klippt i tyg... Du har matchat med mudd... Yeah! Får rysningar när jag läser magsjuka... Huvva! Hoppas det är snabbt övergående och att hon kryar på sig.

Unknown sa...

Hur snygg som helst! Jag vill oxå ta tag i projektet att sy jackor till mina ungar...

Nilla sa...

Verkligen kanonfin jacka!! Jag är precis som du, törs inte klippa i tygerna och samlar bara utan att göra något av dem känns det som. När det gäller storlekar är jag också som du. Det känns ju ungefär som det värsta som kan hända om man råkar sy något som är för litet.

Y sa...

jättefin jacka!!!
hittade hit via din kommentar på min blogg och kommer gärna tillbaka!

Mysungar sa...

Jättefin! Vilket härligt tyg!

angelmax sa...

grymt fin!!!!!!

Lilla Gryn sa...

Åh, vad fin den var, Jackan! Jag bodde en period i Piteå och jag minns att det var fantastiskt fina vårvintrar. Jag är väldigt förtjust i Norrland.
Roligt att hitta till din sida, jättemycket fint du syr. Jag länkar absolut hit om det är ok?!

Ett tips om du tycker det är krångligt att ta sig till butik och köpa sånna där småsaker. Kontakta Bibbi, hon har mycket och är jättesnabb i leverans, kolla denna länk ( fast det visste du säkert redan).

http://www.sysidan.se/company/view.htm?ID=10

Älskade Hjärtegryn ® sa...

Jättefin jacka o söt dotter :)

lilla hjärtat sa...

Hej!
Vilken underbar jacka och modell. Kul att du hittade till mig, så jag hittade till din fina sida. Länkar till dig.

Gulligan sa...

Snyggt!!! gillar den modellen!!!

Krimskrams sa...

Så himla fin och proffsig! Ser ut att vara alldeles lagom och inte för stor.

Knäppena till napphållare köper jag i tygaffär eller ännu bättre i secondhandaffärer från gamla hängslen :-)

GOBLIgobli sa...

Så fantastiskt fin jacka och så söt dotter! :-) Så välmatchat med färger och allt ser mycket välsytt ut.

plyschmyran sa...

Vilken underbar jacka och totalt ljuvligt söt flicka. Ska kolla mina tidningar varifrån mitt tröjmönster var ifrån. Det är verkligen suveränt.

Lattjo liten pryl sa...

Åh, den är så fin, så fin den jackan!! Måste se om jag kan få tag i mönstret nånstans. Köpa ett gammalt nummer av tidningen kanske... Säljer du? :)

Och dottern är väldans söt måste jag säga!!